RSS Flöde

När det gäller rädsla

Postat den

Min hund har varit rädd många gånger i höst. Först insjuknade han i svåra symtom och blev inlagd på djursjukhuset. Det visade sig att han hade fått Borrelia. Behandling insattes och han blev sakteliga bättre.

Då upptäckte jag att hans medfödda navelbråck hade börjat växa och att en testikel hade försvunnit. Det blev ett nytt besök på djursjukhuset. Bråcket, som nu var som ett stenhårt ägg, måste opereras bort. Det måste även den vandrande testikeln göra, då det är risk för tumöromvandling när en testikel ligger i buken. Även den friska testikeln togs bort i förebyggande syfte.

Det blev en stor operation, man blev tvungen att göra två öppningar i buken. Komplikationer tillstötte så småningom och man fick öppna ena såret igen. Igår fick han avsluta den långa antibiotikakuren, men tratten har han kvar på huvudet, tills alla stygn är tagna efter nyår.

Nu började nästa rädsla ge sig till känna. Han kan bli rädd för saker på himlen. Till exempel lågt flygande flygplan och stora fåglar. Det här med fåglar är inte så konstigt, för i hans naturliga miljö, som fårvallare på Shetlandsöarna är det förmodligen av största vikt att hålla koll på rovfåglar.

Något som inte ingår i en hunds naturliga miljö är raketer och smällare. Ingen av mina tidigare hundar har varit skotträdd. Jag har inte förstått problematiken och till och med trott att rädslan är framkallad av ängsliga hundägare. Nu vet jag att det inte är så. Min hund är paniskt rädd för fyrverkerier. Förmodligen känner han en extrem dödsångest och vill bara komma undan.

Det finns människor som reagerar likadant på raketer. Det finns dementa människor på våra äldreboenden, som under svåra förhållanden tog sig till Sverige under andra världskriget. I en demenssjukdom förefaller man ofta befinna sig i tidigare upplevelser. Inte sällan är man tillbaka i barndomen. Och vad upplevde dessa människor i barndomen? Jo, en flykt undan bomber och raketer.

Det finns svårt krigstraumatiserade flyktingar i vårt land, som kommit hit från i princip laglösa länder i Afrika och Mellanöstern. De har ofta familjemedlemmar som blivit kvar eller utvisats till hemlandet, där krigsliknande tillstånd fortfarande råder. Dessa människor kan också drabbas av svår panikångest vid skjutandet av raketer och smällare.

Folk säger att vi bor i ett fritt land och har rätt att skjuta raketer. Då kontrar jag med att säga att den rätten inbegriper inte att orsaka människor, djur och natur svår skada. Låt proffs skjuta raketer kl. 24 på nyårsafton, då kan vi hålla skotträdda djur och människor inomhus och försöka avleda stressen hos dem.

Nu börjar skjutandet redan flera dagar före nyårsafton. Försäljare anordnar provskjutningar. På Svea Fireworks facebooksida blir alla som är kritiska blockerade. Dylika företag tjänar storkovan inför storhelger som nyår. För det är inte billigt med raketer.

Varje år skadas även människor fysiskt av raketer. Det är mycket svåra skador med handikapp som följd. Är det verkligen värt det?

Annonser

»

  1. Ett riktigt gott nytt år önskar jag dig.

    Svara
  2. Nej, det är det verkligen inte! Men det är först som hundägare som jag blivit medvbeten om problematiken… Egentligen är det heltokigt! Sprängladdningar i kombination med alkohol. Konstigt att det inte händer ännu mer tänker jag ibland…

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: